loading

Ogrzewanie elektryczne

  • Home
  • Ogrzewanie elektryczne

Z pewnością płacisz za zużytą energię elektryczną i to płacisz coraz więcej, gdyż ceny stale rosną.
I będą rosnąć. Możesz zahamować ten proces!

Jak?

Pragniemy Cię zainteresować możliwością obniżenia zużycia prądu w budynkach, obiektach sportowych, halach produkcyjnych i innych obiektach, których ogrzewanie, oświetlenie i infrastruktura generują określone zapotrzebowanie na energię elektryczną. W sposób nowoczesny (technologia XXI wieku), ekonomiczny, ekologiczny i co najważniejsze pro-zdrowotny.

Wybierz interesujący Cię temat:

FOLIE I PANELE GRZEWCZE
(promienniki podczerwieni)

Najbardziej wydajny system ogrzewania na miarę XXI wieku

WIĘCEJ

KOTŁY ELEKTRYCZNE

Zastosowanie kotłów EKCO w układach centralnego ogrzewania zapewnia wysokoi komfort obsługi i oszczędną eksploatację przy niewielkich nakładach inwestycyjnych.

WIĘCEJ

Krótko o podczerwieni

Promieniowanie podczerwone:
Zakres długości fal: 0,7µm – 1mm
Jest falą krótszą od mikrofal. Jest to promieniowanie emitowane dzięki zmianom energii elektronów walencyjnych atomów. Są wysyłane przez ciała o wysokiej temperaturze np. ciało człowieka. Najdłuższe fale zaliczane do zakresu noszą nazwę podczerwieni. Ich długości mieszczą się w zakresie od kilku milimetrów do około 710-7 m. Znalazły szerokie zastosowanie w systemach alarmowych, sterujących w przemyśle naukowym i medycznym.
Promieniowanie podczerwone – to fale niewidzialne dla człowieka, o energii większej niż mikrofale. Promieniowanie podczerwone emituje rozgrzane do odpowiedniej temperatury ciała. Na przykład ciało człowieka wysyła promieniowanie podczerwone. Dzięki temu możemy je wykorzystywać do konstrukcji noktowizorów i innych przyrządów, na przykład czujników alarmowych.

Źródła podczerwieni.

  • Naturalne – źródła to wszystkie ciała ogrzane (np. ciało człowieka, słońce)
  • Wytworzone – źródła to promienniki, panele i folie.
  • Wtórne – źródła to ogrzana ziemia jest również źródłem podczerwieni.

Jeszcze ciekawostka: wszystkie istoty żywe posiadają cząsteczki wody.


Ciało ludzkie składa się z 70% wody lub więcej. Dla wszystkich zwierząt, ryb, ptaków, owadów i roślin, woda jest nieodzowną częścią ciała. W owocach i warzywach w przeważającej mierze znajduje się woda. Dobra woda sprawia, że kawa czy herbata jest smaczna. Wysoka jakość wody decyduje o smaku i zdrowiu.
Poddanie wody promieniowaniu w dalekiej podczerwieni, spowoduje aktywację jej cząstek w skutek czego woda stanie się „świeża”. Woda poddana takiemu promieniowaniu zmienia swój smak i strukturę swoich cząstek. Jeżeli owoce narażone zostaną na promienie podczerwone o odpowiedniej długości fali, wówczas szybciej dojrzewają stają się słodsze, zwiększa się w nich zawartość cukru. Fakt ten świadczy o cudownym wpływie tego promieniowania.

Co promienie mogą zdziałać dla naszego ciała?
Promienie podczerwone penetrują nasze ciało od wewnątrz nagrzewając je. Ciepło rozprzestrzenia się na zewnątrz przez przewodzenie w kościach oraz płynach ustrojowych. Ciepło rozszerza naczynia krwionośne i poprawia krążenie, działanie tego ciepła ułatwia usuwanie zanieczyszczeń z organizmu.
Promieniowanie podczerwone jest „energią życia”, stanowiąc niewidoczną dla ludzkiego oka część światła widzialnego.


Podczerwień korzystnie działa na układ oddechowy, sercowo-naczyniowy, na gospodarkę wodno-elektrolitową, pracę nerek i wielu innych gruczołów, obniża napięcie mięśni. Zmniejsza także pobudliwość nerwową, działa uspokajająco. Ponadto promieniowanie podczerwone oczyszcza skórę i tkanki podskórne z toksyn, wspomaga odchudzanie. Terapia fizykoterapeutyczna pomaga na podniesieniu odporności, zmniejszeniu odczuwanego bólu i szybszemu powrotowi do zdrowia.
Lecznicze działanie promieniowania podczerwonego polega na wywoływaniu w tkance biologicznej reakcji termicznych.